• neobg@neobg.org

Изложба по проект “Преплитане”

Изложба по проект “Преплитане”

Сдружение НЕО България изпълнява проект „Преплитане“, финансиран от програма “Култура” на Столична Община за 2019 г.

В “Преплитане” / “ENTWINED” шестима художници и един колектив от България и Белгия ще преобразят галерия “Оборище 5” със своето изкуство. Чрез срещата на млади български и белгийски артисти в София, Сдружение НЕО България в лицето на проф. Гена Велковска, Георги Стоев и д-р Момчил Станишев, както и техните партньори Натали и Силви Саркисян създават предпоставка за преплитането на две култури и множество артистични практики.

В “Преплитане” участват също Рая Стефанова, Стоян Илев, Каспър Де Вос, Филип Колин, PrintNest, Ерин Хелсен.

Проектът предвижда серия интерактивни моменти между младите художници от две европейски артистични сцени с публиката. Работата на всички участващи ще бъде силно свързана с местния колорит и култура, но същевременно ще гледа и отвъд границите на България и ще създаде предпоставката за продължение на проекта в Белгия.

Младите творци ще представят пред българската публика оригинални творби, които загатват символиката на преплитането по един индивидуален начин, изобразявайки микро световете, които всеки от нас гради и в които съществуваме. Днес тези хора дават най-доброто от себе си, за да творят и създават собствени възможности,  да показват изкуството си и своята истина пред света.

Чрез срещи-дискусии ще започнем диалог по актуални теми, като например за пътя на младия, независим художник, ‘‘артиста-родител’’, все по-често срещащите се ‘‘artist run spaces’’, екологията в изкуството, важността на съвременното изкуство и защо то е средство за създаване на нови практики и структури със социална значимост.

Важни дати:

07-08 септември 2019 г.:  Срещи-беседи с тема  “Какъв е пътят на младия, независим артист, в България, в Белгия и в Европа?”  в Галерия Оборище 5, София ( 15ч.- 18ч.)

11 септември 2019 г.: Откриване на колективна изложба „Entwined“’ от 18.00 ч. в галерия Оборище 5, София

 “Преплитане”/“ ENTWINED”  ще може да бъде посетена от 12 до 18 септември от 10:30 до 18:30 всеки ден, освен понеделник.

Сдружение НЕО България благодари на програма “Култура” на Столична община за подкрепата, както и за подкрепата от страна на Посолството на Кралство Белгия в България и на Бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“!

neobg

Translate (machine)